Gamification – «Παιχνιδοποίηση» στην Εκπαίδευση μέσω της Classdojo
Έγινε ενημέρωση: 16 Αυγ 2021
Το Gamification - Παιχνιδοποίηση της Εκπαίδευσης είναι μια αναπτυσσόμενη προσέγγιση για την αύξηση του κινήτρου και της συμμετοχής των μαθητών, ενσωματώνοντας στοιχεία σχεδιασμού παιχνιδιών σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Το Gamification – Παιχνιδοποίηση έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικό, καθώς τα παιχνίδια βασίζονται σε βασικές ανάγκες όπως η αυτονομία, η αξία και η ικανότητα.
Μία εφαρμογή που λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο παιχνιδιού για τη βελτίωση της θετικής συμπεριφοράς των μαθητών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δασκάλους, μαθητές και γονείς, είναι η Classdojo.
Ο δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει την Classdojo στην τάξη από την αρχή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Αυτό που κάνει την εφαρμογή τόσο ελκυστική και διασκεδαστική για τους μαθητές είναι ο σχεδιασμός της: κάθε μαθητής/ρια φτιάχνει το avatar-τερατάκι του/της, όπως θέλει αυτός/ή. Η εμφάνιση του avatar μπορεί να αλλάζει, καθώς υπάρχουν διάφορες θεματικές και κατηγορίες, π.χ. Halloween, Christmas, κλπ.

Η εφαρμογή διαθέτει ποικίλα εργαλεία όπως χρονόμετρο και δυνατότητα χωρισμού των μαθητών σε ψηφιακές ομάδες. Προσωπικά, στην τάξη μου το χρησιμοποίησα ως ένα κίνητρο απόκτησης θετικών πόντων για την προαγωγή της συνεργασίας, της συμμετοχής στην τάξη, της περιβαλλοντικής συνείδησης (π.χ. ο μαθητής που θα πετάξει την πλαστική συσκευασία του στον κάδο ανακύκλωσης της τάξης θα πάρει έναν θετικό πόντο στην αντίστοιχη κατηγορία), κ.ά. Έτσι, ο μαθητής βλέπει κάθε δραστηριότητα ως παιχνίδι και ως μια ευκαιρία να πάρει πόντο για το τερατάκι του κάνοντας κάτι θετικό!

Προσπαθούμε στο τέλος κάθε σχολικής ημέρας ή την ίδια ώρα να επιβραβεύουμε τους μαθητές μας δίνοντας τους πόντο. Προτείνεται να μην αφαιρούνται πόντοι, καθώς επίσης επιλέγουμε να δίνουμε πάντα θετικούς πόντους στα παιδιά!
Φυσικά, πριν την εφαρμογή της Classdojo, πραγματοποιούμε μία συνάντηση γονέων, έτσι ώστε να ενημερώσουμε και να γνωστοποίησουμε στους γονείς την πρόθεση και τους στόχους μας αλλά και να πάρουμε το feedback τους. Αν οι γονείς ανταποκριθούν θετικά, προχωράμε στην εφαρμογή.
Ανακεφαλαιώνοντας, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, μπορούμε να:
Δημιουργήσουμε μία θετική κουλτούρα στο πλαίσιο της τάξης
Ο δάσκαλος ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν ικανότητες και αξίες (να είναι ευγενικοί, να βοηθούν τους άλλους ή να πετούν τα σκουπίδια τους).
Δώσουμε στους μαθητές μας φωνή
Οι μαθητές μπορούν να δείχνουν ή να μοιράζονται φωτογραφίες ή βίντεο.
Επιτύχουμε την επικοινωνία δασκάλου-γονέα
Οι γονείς μπορούν να αλληλεπιδρούν με τον δάσκαλο αλλά και να ενημερώνονται για την πρόοδο του παιδιού τους.