top of page

5+1 ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα σε παιδιά με αυτισμό
Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν ποια παιχνίδια προτιμούν. Αν τα παρατηρήσουμε, θα τα δούμε πολλές φορές να αποφεύγουν τα κλασσικά παιχνίδια και να ασχολούνται μόνα τους με ασυνήθιστα αντικείμενα κάνοντας στερεοτυπικές κι επαναλαμβανόμενες κινήσεις.


Ακριβώς επειδή τα παιχνίδια που προτιμούν μας φαίνονται ασυνήθιστα ή ακόμη κι ακατανόητα, η επιλογή του ιδανικού δώρου σε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι μια πραγματική πρόκληση κι απαιτεί σκέψη.


Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές ιδέες για δώρα κατάλληλα που θα μπορούσατε να προσφέρετε μέσα στις γιορτές σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.


Παζλ και ενσφηνώματα

Τα παζλ δεν αποτελούν ασυνήθιστο δώρο αλλά απ’ ότι φαίνεται είναι αρκετά δημοφιλή στα παιδιά με αυτισμό. Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά με αυτισμό συγκεντρώνονται απόλυτα όταν φτιάχνουν παζλ και μάλιστα μπορούν να φτιάχνουν το ένα παζλ μετά το άλλο για αρκετή ώρα.


Επιλέξτε πάζλ με έντονα χρώματα και εικόνες που θα διεγείρουν το ενδιαφέρον και τη σκέψη του παιδιού. Επίσης, προτιμήστε και τα ενσφηνώματα (σε παιδιά που δεν τα καταφέρνουν τόσο με τα παζλ), τα οποία πέρα από την ευχαρίστηση που δημιουργούν, ενισχύουν και τη λεπτή κινητικότητα.


Αντικείμενα με δόνηση

Η δόνηση (ελαφριά) γενικά λειτουργεί χαλαρωτικά για πολλά παιδιά και εφήβους με αυτισμό και γι’ αυτό κι επιδιώκεται. Ένα δώρο λοιπόν που ενέχει δόνηση εκτιμάται δεόντως σε περιπτώσεις αυτισμού. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε πολλά παιχνίδια ή αντικείμενα που δονούνται, όπως είναι οι μπάλες με δόνηση, συσκευές μασάζ με δόνηση, ζωάκια που δονούνται κ.α.


Κουβέρτα στάθμισης

Πρόκειται για μια κουβέρτα που χρησιμοποιείται για την άνεση και τη χαλάρωση των ανθρώπων. Για τα άτομα με αυτισμό, που είναι ευαίσθητα στην αφή κι αρκετά ανήσυχα όταν ξαπλώνουν, μια σταθμισμένη κουβέρτα τα βοηθάει πολύ, αφού προσφέρει επιπλέον πίεση και βοηθάει τις αισθήσεις τους να χαλαρώσουν καλύτερα. Μια σταθμισμένη κουβέρτα θα αποτελέσει ένα πραγματικά χρήσιμο δώρο σε περίπτωση αυτισμού.


Spinner

Αυτό το μικρό αντικείμενο που αποτελείται από τρεις πλαστικούς βραχίονες με μπίλιες και που το τοποθετείς στην άκρη του δείκτη και με μία κίνηση το κάνεις να περιστρέφεται, έχει αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά με αυτισμό κι όχι μόνο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την περιστροφή του.


Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού λατρεύουν την περιστροφή. Ασχολούνται με αντικείμενα που περιστρέφονται και πολλές φορές περιστρέφονται και τα ίδια γύρω από τον εαυτό τους. Απ’ ότι φαίνεται η περιστροφή είναι καταπραϋντική και τα βοηθάει να ηρεμούν. Το spinner λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει ως «καταπραϋντική συσκευή» και να αγαπηθεί ιδιαίτερα από ένα παιδί με αυτισμό.


Αντικείμενα με αισθητήρες

Εάν κάποιο παιδί μάς δείχνει με τη συμπεριφορά του ότι αναζητάει αισθητηριακά δεδομένα διαρκώς στην καθημερινότητα του (π.χ. κάνει θορύβους, αγκαλιάζει συνεχώς αντικείμενα κι ανθρώπους αναζητώντας το άγγιγμα κ.α.), τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε την ίδια τη συμπεριφορά του κι ανάλογα με το αισθητηριακό δεδομένο που αναζητάει να του διαλέξουμε ένα αντικείμενο με τους αντίστοιχους αισθητήρες.


Για παράδειγμα, αν το παιδί μας αναζητάει οπτικά ερεθίσματα στην καθημερινότητα θα μπορούσαμε να του προσφέρουμε μια κλεψύδρα. Σίγουρα η κίνηση των κόκκων άμμου θα το μαγνητίσουν και θα του προκαλέσουν μεγάλη ευχαρίστηση. Αντίστοιχα, αν το παιδί μας επιδιώκει διαρκώς να αγγίζει πράγματα, μπορούμε να του πάρουμε ένα αντικείμενο που θα ενισχύσει την αφή του, όπως είναι η πλαστελίνη ή ο πηλός.


Δώρο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του

Πριν καταλήξουμε σε κάτι από όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να σκεφτούμε τα ενδιαφέροντα του παιδιού, όπως ακριβώς θα σκεφτόμασταν και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα θέλαμε να κάνουμε ένα δώρο.


Τί αρέσει στο παιδί μας; Τρελαίνεται για ένα συγκεκριμένο θέμα (έχει παρουσιάσει κάποια εμμονή σε σχέση με ένα ζώο ή κάποιον ήρωα); Εάν πράγματι το παιδί έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για κάτι, τότε θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε ένα δώρο που να σχετίζεται με αυτό που του αρέσει. Αν για παράδειγμα του αρέσουν οι δεινόσαυροι, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο βιβλίο ή πάζλ με δεινοσαύρους.gif

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page