top of page

5 παιδικά βιβλία που μιλούν για την προσφυγιά
Τα τελευταία χρόνια το θέμα των προσφύγων έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Η ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών μπορεί να ενισχύσει την ενσυναίσθηση και το αίσθημα προσφοράς και βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα. Οι παρακάτω βιβλιοπροτάσεις απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και προσφέρονται για συζήτηση, ευαισθητοποίηση, καλλιτεχνικές ή/και παιγνιώδεις προεκτάσεις. Μπορούν να διαβαστούν από Ελληνόπουλα ή από παιδιά που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.1. Ταξίδι με τον Σεβάχ - Παπαγεωργίου Μαρία


«Κάποιες λέξεις είναι πολύ δυνατές. Μπορούν να σε ρίξουν κάτω ή να δέσουν το στομάχι σου κόμπο.

Τέτοια είναι η λέξη “πόλεμος”.

Τη φοβάμαι αυτήν την λέξη.

Όταν την ακούω θέλω να κρυφτώ».


Ο μικρός Άλκης με δυο άσπρα σεντόνια έχει φτιάξει το κάστρο του και ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη με την υδρόγειο σφαίρα του. Μια μέρα θα ακούσει την είδηση για ένα ναυάγιο με παιδιά πρόσφυγες. Τότε, μαζί με τον φίλο του Αγησίλαο, θα μπουν σε ένα φανταστικό ταξίδι με το πλοίο του Σεβάχ και θα παλέψουν με τα κύματα προκειμένου να τα σώσουν. Και κάπου εκεί το παραμύθι θα γίνει αληθινό και το όνειρο πραγματικότητα.


Μια ιστορία για τον μαγικό κόσμο των παιδιών, τη φιλία, τη δύναμη του παιχνιδιού, τα όνειρα που βγαίνουν αληθινά.


Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών.
2. Το Βατραχέλι - Ευσταθίου - Σελάχα Κατερίνα, Τυρίκος - Εργάς Γιώργος

(ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΑΡΑΒΙΚΑ)

Το «Βατραχέλι» είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Λέσβο, από το νησί-σταθμό στο ταξίδι των προσφύγων. Ένα παραμύθι για την αλληλεγγύη που μιλάει μία και μόνη γλώσσα παντού. Τη γλώσσα της αγάπης. Ένα βιβλίο που κρατάει μέσα του την ελπίδα και το παράδειγμα ενός ειρηνικού, γεμάτου δημιουργία μέλλοντος για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.


Ένα βιβλίο καρπός μιας ομάδας ανθρώπων που γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός. Του Γιώργου και της Κατερίνας, οι οποίοι έγραψαν το βιβλίο και είναι ιδρυτικά μέλη της «Αγκαλιάς» στη Λέσβο, του Σιδίκι που μετέφρασε το κείμενο στα Φαρσί, της Ναουζάτ που μετέφρασε το κείμενο στα Αραβικά και της Αγγελικής που το μετέφρασε στα Αγγλικά.


Απευθύνεται σε παιδιά 4 - 6 ετών.
3. Με ένα κόκκινο κουμπί - Μπετεινάκη Ελένη


Μια τρυφερή ιστορία για την ευαισθητοποίηση απέναντι στους πρόσφυγες.


Ο Ασίντ είναι ένα παιδί πρόσφυγας. Όταν ξεσπάει πόλεμος στην πατρίδα του, αρχίζει να φοβάται κι ας είναι ατρόμητος (Ασίντ σημαίνει λιοντάρι). Μια νύχτα, φεύγει εντελώς μόνος του και η βάρκα που τον μεταφέρει τον αφήνει σ’ ένα νησί. Θα βρεθεί σε μια ακτή με μόνη συντροφιά του ένα κόκκινο κουμπί με δυο τρύπες που γίνεται φίλος του, παιχνίδι, παρέα του και μεταμορφώνεται κάθε φορά σε ό,τι του λείπει, ό,τι αγαπά, ό,τι χρειάζεται.


Μια ιστορία που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προσφύγων. Επίσης θα τα βοηθήσει να ξεχωρίσουν και να καταλάβουν έννοιες όπως πόλεμος, μετανάστης, πρόσφυγας. Θα νιώσουν και θα αντιληφθούν πως όλα τα πλάσματα της γης χρειάζονται αγάπη, φροντίδα, οικογένεια και φίλους.


Το βιβλίο περιλαμβάνει οδηγίες προς εκπαιδευτικούς και γονείς.


Απευθύνεται σε παιδιά 6-9 ετών.4. Ιστορίες από το Γατουχάν: Ίδια έχουμε μαμά - Μιχαηλίδου Στέλλα

«Πριν από μερικά χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω, στη στέγη του σπιτιού μου, τον κύριο Χουρχούρη, έναν μεγαλόσωμο, πολύχρωμο γάτο με καταγωγή από το εξωτικό Γατουχάν. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από πολύ καιρό για να σπουδάσει κτηνιατρική, αλλά ερωτεύτηκε τη χώρα μας και την κυρία Ζιζή, μια πανέμορφη μαύρη γάτα από τη Θεσσαλονίκη, και αποφάσισε να ζήσει στην πατρίδα μας, για πάντα».


Μια ιστορία για την προσφυγική κρίση και για την κρίση των ανθρώπων. Προσφέρεται για συζήτηση, δραματοποίηση ή παιγνιώδεις δραστηριότητες.


Για αναγνώστες άνω των 4-5 ετών.
5. Ο πίνακας που άλλαξε χρώματα - Παπαγεωργίου Σίσσυ


Η δυνατή βροχή που μπαίνει μέσα από το ξεχασμένο ανοιχτό παράθυρο ενός μουσείου καταστρέφει ένα μικρό αφρικάνικο χωριό σε έναν πίνακα. Οι λιγοστοί κάτοικοι που κατορθώνουν να σωθούν - φτιάχνοντας με τα διαλυμένα χρώματα σκάλες στον τοίχο ή πετώντας με ζωγραφισμένους γερανούς - βρίσκουν καταφύγιο στο διπλανό πίνακα, σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου.


Το παραμύθι αυτό της Σίσσυς Παπαγεωργίου που κέρδισε στο διαγωνισμό συγγραφής με θέμα "Οι Μικροί Πρόσφυγες" είναι μια τρυφερή, πρωτότυπη ιστορία που καταγράφει τη φιλία δύο μικρών ξένων, μέσα σε ένα καινούργιο, διαφορετικό περιβάλλον και αναδεικνύει την ομορφιά και τη δύναμη που πηγάζει από την σύνθεση και την αρμονία διαφορετικών χρωμάτων, σκέψεων και ιδεών. Ο "Πίνακας που άλλαξε χρώματα" είναι ένας πίνακας αλληλεγγύης, συλλογικότητας και δημιουργίας.


Απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page