top of page

«Ψάρεμα» λέξεων: Μια δραστηριότητα για τη δυσορθογραφία

Η Δυσορθογραφία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που εντοπίζεται στην ορθογραφία και παρουσιάζεται ως δυσκολία στη διαδικασία της μάθησης και εφαρμογής των ορθογραφικών κανόνων. Οι μαθητές με δυσορθογραφία φαίνεται πως αδυνατούν αρχικά να κατανοήσουν και ύστερα να γενικεύσουν τους κανόνες που έχουν διδαχθεί, ενώ παράλληλα δυσκολεύονται στην αντιστοίχιση φωνημάτων-γραφημάτων και κατά συνέπεια στη σύνταξη πρότασης. Τα ορθογραφικά λάθη που γίνονται παρατηρούνται τόσο στο θέμα των λέξεων (θεματική ορθογραφία) όσο και στις καταλήξεις τους (καταληκτική ορθογραφία).

Υπάρχουν πολλές ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούμε να δουλέψουμε με τους μαθητές μας σε περιπτώσεις δυσορθογραφίας. Ανάμεσα σε αυτές προτείνουμε ανεπιφύλακτα το «ψάρεμα» λέξεων - μια εύκολη και παιχνιδιάρικη δραστηριότητα με άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.


«Ψάρεμα» λέξεων

  • Παίρνουμε μικρά μαγνητάκια και τα κολλάμε πάνω σε κομμάτια σπάγκου (περίπου 20-25 εκ.)

  • Δένουμε τους σπάγκους με τα μαγνητάκια πάνω σε χρωματιστά καλαμάκια.

  • Τα καλάμια ψαρέματος μας είναι έτοιμα! Φτιάχνουμε τόσο καλάμια όσα είναι και τα παιδιά που θα παίξουν. Δεν ξεχνάμε να φτιάξουμε ένα καλάμι και για τον εαυτό μας.

  • Κολλάμε μαγνητάκια πάνω σε μαγνητάκια που έχουμε φτιάξει με λέξεις (λέξεις πότε γραμμένες λάθος και πότε σωστά, ανάλογα με αυτό που θέλουμε να διδάξουμε – π.χ. αν διδάσκουμε τα ρήματα σε –ίζω, φτιάχνουμε καρτέλες με λέξεις όπως ποτήζω, ποτίζω, ποτείζω, ώστε να υπάρχει ποικιλία επιλογών, όταν το παιδί καλεστεί να διαλέξει τη σωστή).

  • Ρίχνουμε τις καρτέλες μέσα σε ένα πλατύ και χαμηλό κουτί, το οποίο βάφουμε μπλε και διακοσμούμε με φύκια και χρωματιστά ψαράκια.

  • Έξω από το κουτί έχουμε απλωμένο ένα κίτρινο πανί. Τοποθετούμε πάνω του ένα κουβαδάκι.

  • Πάνω στο κουβαδάκι κολλάμε μια ετικέτα με αυτό που θέλουμε να διδάξουμε (π.χ. –ίζω αν θέλουμε να διδάξουμε την κατάληξη των ρημάτων σε –ίζω).

Έτοιμη και η θάλασσα με την αμμουδιά μας! Ώρα για ψάρεμα!

  • Με εναλλαγή σειράς, ψαρεύουμε καρτέλες με λέξεις σωστά ορθογραφημένες και τις ρίχνουμε μέσα στο κουβαδάκι μας.

  • Στο παράδειγμα των ρημάτων σε –ίζω, ψαρεύουμε όλα τα ρήματα που έχουν αυτή την κατάληξη. Στόχος είναι το παιδί να εμπεδώσει τον κανόνα ότι γενικά πλην των εξαιρέσεων τα ρήματα σε –ίζω έχουν «γιώτα» στην κατάληξη τους (καταληκτική ορθογραφία).



**Η παραπάνω δραστηριότητα μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως και στη διδασκαλία της θεματικής ορθογραφίας των λέξεων. Σε αυτή την περίπτωση στην ετικέτα γράφουμε ολόκληρη κάποια λέξη και χρωματίζουμε το θέμα της. Μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να γεμίσει το κουβαδάκι του με λέξεις που θα ψαρέψει και που θα έχουν την ίδια θεματική ορθογραφία.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page