top of page

Το «Κύμα»: Μια αποτελεσματική μέθοδος στη δυσαναγνωσία


Η δυσαναγνωσία αποτελεί μια μαθησιακή δυσκολία που συναντάται αρκετά συχνά στους μαθητές. Με τον όρο «δυσαναγνωσία» περιγράφουμε στην ουσία τη δυσκολία στην αναγνωστική ικανότητα, σύμφωνα με την οποία το παιδί δεν αποδίδει το αναμενόμενο όριο στην ανάγνωση που αντιστοιχεί στην ηλικία του.


Υπάρχουν μερικά σημάδια που μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι το παιδί έχει δυσαναγνωσία. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Διαβάζει αργά και διστακτικά, πολλές φορές και συλλαβιστά.

  • Κομπιάζει κατά την ώρα της ανάγνωσης.

  • Συχνά χάνει τη σειρά του κειμένου.

  • Διαβάζει λάθος τις λέξεις, χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

  • Δυσκολεύεται στην αποκωδικοποίηση των ήχων, κυρίως όπου υπάρχουν δίψηφα σύμφωνα (π.χ. -στ, -τσ, -τζ).

  • Παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση πολυσύλλαβων λέξεων.

  • Προσθέτει επιπλέον γράμματα ή συλλαβές στις λέξεις που διαβάζει.

  • Δεν τονίζει σωστά.

  • Αγνοεί τα σημεία στίξης.

  • Η ανάγνωση γίνεται σε αργό ρυθμό.

  • Η ανάγνωση γενικά δεν έχει ροή.

  • Δεν μπορεί να αποδώσει την κεντρική ιδέα του κειμένου επαρκώς προφορικά ή γραπτά.


Μέθοδος Κύμα

Η μέθοδος του Κύματος έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις δυσαναγνωσίας. Η ίδια μέθοδος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε παιδιά με δυσλεξία, βοηθώντας τα θεαματικά.

Η μέθοδος λειτουργεί ως εξής:

1. Δίνουμε γραπτά μία πρόταση στο παιδί, το οποίο κρατάει μία μπλε ξυλομπογιά (θέλουμε να ζωγραφίσουμε μπλε κύμα!) – μπορεί να χρησιμοποιήσει και μπλε στυλό ή μαρκαδόρο, ό,τι προτιμάει.

2. Καθώς το παιδί θα διαβάζει θα πρέπει να σχηματίζει με την ξυλομπογιά ένα συνεχόμενο κύμα που θα διατρέχει όλη την πρόταση πηγαίνοντας πάνω και κάτω από τις λέξεις. Σε αυτό το σημείο το παιδί στην ουσία καλείται να ακολουθήσει τη ροή και την κίνηση του μολυβιού στην ανάγνωση του.


Ένα παράδειγμα:

Το κύμα πηγαίνει πάνω από την πρώτη λέξη, κάτω από την δεύτερη, πάνω από την τρίτη και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο έως το τέλος της πρότασης.


Προσοχή! Στις πολυσύλλαβες λέξεις που προκαλούν δυσκολίες στην ανάγνωση μπορούμε να σπάσουμε το κύμα σε μικρότερα. Δηλαδή να το εφαρμόσουμε σε επίπεδο συλλαβής και όχι λέξης, όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα.

Μερικά χρήσιμα tips

· Ξεκινάμε να εφαρμόζουμε την μέθοδο τους κύματος σε επίπεδο απλής πρότασης, συνεχίζουμε με πιο σύνθετη πρόταση και τέλος με παράγραφο.

· Δίνουμε πάντοτε προτάσεις στο παιδί που αντιστοιχούν λεξιλογικά στο αναγνωστικό του επίπεδο και στην ηλικία του. Όσο θα εξασκούμαστε η αναγνωστική ικανότητα θα αυξάνεται.

· Πριν το παιδί αρχίσει να εφαρμόζει την μέθοδο θα πρέπει να του έχουμε δείξει πως σχηματίζεται το κύμα πάνω και κάτω από τις λέξεις κάνοντας του μερικά παραδείγματα.

· Καλό είναι στην κάθε σειρά το παιδί να αλλάζει το χρώμα της ξυλομπογιάς, για να βοηθηθεί να μην χάνει την σειρά που διαβάζει κάθε φορά.


Στόχος της μεθόδου είναι να γίνει σταδιακά η ανάγνωση του παιδιού πιο σωστή και πιο ρυθμική, ακολουθούμενη αρχικά την ροή της κίνησης της ξυλομπογιάς και χωρίς να έχει ανάγκη από αυτήν τελικά. Όταν το παιδί θα έχει εξασκηθεί αρκετά εφαρμόζοντας το Κύμα στα αναγνώσματα του, τού ζητάμε να διαβάσει μόνο του και να φαντάζεται το Κύμα σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Αν ο ρυθμός της ανάγνωσης χαθεί ή αρχίσουν να γίνονται κομπιάσματα και λάθη βοηθάμε λίγο πάλι με την ξυλομπογιά και μόλις βρει τον ρυθμό του το παιδί αφήνουμε πάλι το κύμα να υπάρχει στην φαντασία του.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page