Ο Κανόνας των εσωρούχων για παιδιά με ΔΑΦ
Η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ είναι μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά με ανυπολόγιστες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις για τα παιδιά-θύματα. Το συγκεκριμένο ποσοστό στην Ελλάδα με βάση πρόσφατη έρευνα που υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ανέρχεται στο 16%.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιούργησε το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με στόχο την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Το εν λόγω έντυπο περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά μηνύματα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά και οι ενήλικες για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Το φυλλάδιο μεταξύ άλλων προτρέπει τους ενήλικες να διδάξουν τον κανόνα των εσωρούχων καθιστώντας σαφές στο παιδί σε ποια σημεία του σώματός του δεν επιτρέπεται να τα αγγίζει κανείς. Παράλληλα, δείχνει στο παιδί πώς πρέπει να αντιδράσει και που να στραφεί για βοήθεια σε περίπτωση ακατάλληλου αγγίγματος. Ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι υπάρχει καλό και κακό άγγιγμα.
Τι λέει ο Κανόνας των Εσωρούχων;
Είναι απλό: Κανένας δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που καλύπτονται από τα εσώρουχά του. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία.
Ο Κανόνας των Εσωρούχων μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα και τα παιδιά με ΔΑΦ τα οποία θεωρούνται συχνά εύκολοι στόχοι σεξουαλικής κακοποίησης. Ο συγκεκριμένος Κανόνας θεωρείται εύκολος στο να τον θυμούνται τα παιδιά εξαιτίας του "χειροπιαστού" εσωρούχου. Τα παιδιά με ΔΑΦ συνηθίζουν να κάνουν συνδέσεις ευκολότερα με πράγματα ορατά και χειροπιαστά, τα οποία μάλιστα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους.
Για να είναι απόλυτα κατανοητός ο Κανόνας των Εσωρούχων σε περιπτώσεις διαταραχής αυτιστικού φάσματος, είναι σημαντικό να τον απλοποιήσουμε και να δώσουμε έμφαση στην οπτικοποίηση του, πριν προσπαθήσουμε να τον διδάξουμε στα παιδιά μας.
Οι παρακάτω τρεις εικόνες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα απλοποίησης και κατάλληλης οπτικής διαμόρφωσης του Κανόνα, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες παιδιών με ΔΑΦ.



*Μπορούν να γίνουν αλλαγές ανάλογα με το άτομο στο οποίο απευθύνεται ο κανόνας.