top of page

Με τα μάτια μας στον τόνο μαθαίνουμε να τονίζουμε σωστά



Τα παιδιά με δυσλεξία και ευρύτερες μαθησιακές δυσκολίες συχνά τονίζουν λανθασμένα ή ξεχνούν να τονίσουν τις λέξεις. Μια χαρακτηριστική συμπεριφορά μαθητών που δυσκολεύονται στον σωστό τονισμό είναι η προσπάθεια τονισμού όλων των λέξεων αφού έχουν ολοκληρώσει το γραπτό τους κείμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αγχώνονται, να σπαταλούν περισσότερο χρόνο απ’ ότι απαιτείται στην οποιαδήποτε εργασία τους, να παραλείπουν τους τόνους σε αρκετές λέξεις, να κάνουν ορθογραφικά λάθη σε λέξεις που μπορούμε να ξεχωρίσουμε από την θέση του τόνου (τονικά παρώνυμα) και να παρουσιάζουν τελικά ένα ελλιπές γραπτό. Παρακάτω παρουσιάζουμε μια άσκηση που στηρίζεται στην κιναισθησία (η ικανότητα μας να αναγνωρίζουμε την διαδρομή και την κατεύθυνση των κινήσεων που κάνουν οι αρθρώσεις μας) και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στην σωστή τονική απόδοση των λέξεων με ευχάριστο τρόπο. Σκοπός της άσκησης είναι επίσης η βιωματική κατανόηση ότι το τονικό σημάδι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της λέξης.


«Με τα μάτια μας στον τόνο»

Στη συγκεκριμένη άσκηση μας ενδιαφέρει να εστιάσουμε με τα μάτια μας πάνω στον τόνο. Αφού το επαναλάβουμε πολλές φορές με τους μαθητές μας αυτό με φράσεις όπως «Δεν παίρνουμε τα μάτια μας από τον τόνο», «Κοιτάζουμε συνεχώς τον τόνο», «Τα μάτια μας είναι καρφωμένα στον τόνο» κ.α. λειτουργούμε ως εξής:

  • Γράφουμε με χρωματιστούς μαρκαδόρους γνωστές λέξεις πάνω σε ένα λευκό φύλλο, χωρίς να τις έχουμε τονίσει.

  • Τοποθετούμε πάνω στις λέξεις πλαστικά μάτια ως τόνους (μπορούμε να τα προμηθευτούμε από είδη χειροτεχνίας).

  • Στη συνέχεια, γράφουμε κι άλλες λέξεις (χωρίς να τις τονίσουμε) και ζητάμε από τα παιδιά να τις τονίσουν σωστά χρησιμοποιώντας τους τόνους-μάτια και να τις διαβάσουν δυνατά.

  • Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε τους τόνους-μάτια πάνω από λάθος γράμματα και να ζητήσουμε από τους μαθητές μας να τους διορθώσουν μετακινώντας τους.


*Ξεκινάμε από απλές λέξεις και προχωρούμε με την εφαρμογή της άσκησης σε πιο σύνθετες λέξεις και στην πορεία και σε επίπεδο πρότασης.


Εκτός από τον σωστό τονισμό των λέξεων η παραπάνω άσκηση συμβάλλει και στην ενίσχυση της συγκέντρωσης των παιδιών.


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page