top of page

Λεκτικά «παιχνίδια» για παιδιά με δυσαναγνωσία


Η δυσαναγνωσία είναι μία μαθησιακή δυσκολία, κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα στην ανάγνωση. Παρατηρείται πολλές φορές σε περιπτώσεις δυσαναγνωσίας ότι εμφανίζονται δυσκολίες στον συλλαβισμό, στη φωνολογική και στην οπτικο-ακουστική επεξεργασία.


Τα παιδιά καλούνται να κάνουν ικανοποιητική ανάγνωση μέσα στις σχολικές τάξεις, κάτι που προκαλεί συναισθήματα άγχους κι απογοήτευσης στα παιδιά με δυσαναγνωσία και στις οικογένειες τους.


Πέρα από τις κοινές σχολικές ασκήσεις για τη βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας των παιδιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα εύκολες δραστηριότητες για να βοηθήσουμε τα παιδιά στην ανάγνωση με πιο διασκεδαστικό τρόπο.


Προτεινόμενα λεκτικά «παιχνίδια»


  • Βρίσκουμε μαζί με το παιδί λέξεις που αρχίζουν από κάποιο γράμμα ή κάποια συλλαβή (π.χ. λέμε εναλλάξ λέξεις που αρχίζουν από «α» - αλάτι, αγάπη).

  • Κρύβουμε μέσα στο σπίτι ή στην τάξη καρτέλες με γράμματα, συλλαβές και λέξεις. Το παιδί ψάχνει να βρει τις κρυμμένες καρτέλες και κάθε φορά που βρίσκει μία από αυτές τη διαβάζει φωναχτά. Όποιος βρει και διαβάσει τις περισσότερες καρτέλες είναι ο νικητής.

  • Δίνουμε στο παιδί λέξεις, από τις οποίες λείπει κάποια συλλαβή. Το παιδί προσπαθεί να μαντέψει ποια είναι η λέξη (π.χ. κα __ λο , κου __ λι, __κέτα).

  • Ανάγνωση λέξεων που διαφέρουν μόνο στον τόνο (π.χ. μόνος-μονός, πορτοκάλι-πορτοκαλί). Διαβάζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και γελάμε με τα «σαρδάμ» της γλώσσας μας.

  • Ανάγνωση λέξεων που διαφέρουν μόνο στην πρώτη συλλαβή (π.χ. ρήμα-σήμα, πίτα –σήτα). Λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο με την προηγούμενη δραστηριότητα.

  • Διαβάζουμε ένα αγαπημένο παραμύθι μαζί με το παιδί. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης διαβάζουμε εναλλάξ με το παιδί τις προτάσεις.

  • Διαβάζουμε αστείους διαλόγους από κόμικ. Παίρνουμε ρόλους στον διάλογο, ώστε να διαβάζουμε τόσο εμείς όσο και το παιδί.


Μπορούμε να ξεκινήσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω «παιχνίδια» ανά πάσα στιγμή και σε οποιονδήποτε χώρο, χωρίς προειδοποίηση. Η συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας στα λεκτικά «παιχνίδια» είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η κάθε δραστηριότητα να μην χάνει την έννοια του παιχνιδιού. Τα παιδιά μαθαίνουν γρηγορότερα στα πλαίσια μιας παιχνιδιάρικης ατμόσφαιρας όπου νιώθουν χαρούμενα και ασφαλή.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page