Ενισχύουμε τη μνήμη μας εστιάζοντας σε χρώματα και αριθμούς

Η εξάσκηση του μυαλού μέσα από οποιαδήποτε κατάλληλη δραστηριότητα ενισχύει τις δεξιότητές μας και μας καθιστά ικανούς να αναλαμβάνουμε εμείς τον έλεγχο του νου μας, διατηρώντας την αυτοσυγκέντρωση μας.
Η ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα) είναι από τις συνηθέστερες νευροσυμπεριφορικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας και είναι υπεύθυνη για τη μειωμένη προσοχή πολλών παιδιών εντός αλλά κι εκτός της σχολικής τάξης.
Παρακάτω παρουσιάζουμε μια απλή δραστηριότητα εξάσκησης του μυαλού που βοηθάει στην ενίσχυση της συγκέντρωσης των παιδιών και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε χώρο εύκολα.
Χρωματιστά κουτάκια και αριθμοί
Χωρίζουμε ένα λευκό φύλλο Α4 σε κουτάκια (όχι απαραίτητα ίδιου μεγέθους αλλά όχι και τελείως δυσανάλογα).
Χρωματίζουμε τα κουτάκια με διαφορετικά χρώματα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια χρώματα σε μερικά κουτάκια – δεν ακολουθούμε κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο).
Μέσα σε κάθε κουτάκι γράφουμε τυχαίους αριθμούς (ξεκινάμε με μικρούς αριθμούς και με την πάροδο του χρόνου μπορούμε να εντάξουμε και μεγαλύτερους).
Καλούμε το παιδί να διαβάσει δυνατά και με τη σειρά όλους τους αριθμούς της σελίδας βάζοντας μπροστά και το χρώμα του κουτιού στο οποίο ανήκουν (π.χ. γαλάζιο πέντε, πορτοκαλί είκοσι, πράσινο σαράντα δύο κλπ.).
Ο ρυθμός του παιδιού αρχικά είναι αργός για να μην γίνουν λάθη και σταδιακά αυξάνεται.
Κάθε φορά που το παιδί κάνει λάθος ξεκινάει από την αρχή ή χάνει τη σειρά του και παίρνουμε εμείς σειρά (δεν είμαστε αλάνθαστοι κάνουμε κι εμείς λάθος μερικές φορές).
Όταν ολοκληρώνεται το ανάγνωσμα όλων των αριθμών χωρίς λάθη είτε από εμάς είτε το παιδί, κερδίζουμε πόντους, αυτοκόλλητα ή ό,τι άλλο έχουμε ορίσει ως έπαθλο.

Παράδειγμα:
Δύο πορτοκαλί
Τέσσερα σκούρο γκρι
Έξι άσπρο
Εννιά πράσινο
Επτά κόκκινο
Ένα κίτρινο
Επτά γαλάζιο...
Στόχοι που επιτυγχάνονται
🎯Το παιδί μαθαίνει να μην βιάζεται, προκειμένου να αποφύγει τα λάθη.
🎯Μαθαίνει να εστιάζει σε αυτό που βλέπει για να μην χάσει τη σειρά των κουτιών καθώς διαβάζει.
🎯Ενισχύει τη συγκέντρωση του, καθώς καλείται να δώσει δύο πληροφορίες μαζεμένες (αριθμός και χρώμα), κάτι που απαιτεί αυξημένη προσοχή.
🎯Το παιδί ικανοποιείται όταν καταφέρνει να ολοκληρώσει τη δραστηριότητα. Αποκτά αυτοπεποίθηση και νιώθει ότι μπορεί να συγκεντρωθεί και να αποδώσει.