top of page

Δυσλεξία: Πώς «ζωγραφίζουμε» τις λέξεις για να μάθουμε ευκολότερα την ορθογραφία τους



Η Δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει αδυναμία στην ανάλυση των λέξεων. Στην ουσία πρόκειται για μία δυσχέρεια στην επεξεργασία του γραπτού λόγου.


Η δυσλεξία παρατηρείται κυρίως στα αγόρια και τα συμπτώματα της διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά με δυσλεξία είναι η δυσκολία στην ορθογραφία.


Παρατηρείται ότι συχνά τα παιδιά κάνουν αρκετά λάθη, στο κομμάτι που έχουν προς ορθογραφία για το σχολείο, παρά την προσπάθεια τους να την διαβάσουν και πολλές φορές ακόμη και να την αποστηθίσουν αυτολεξεί. Δάσκαλοι και γονείς πιέζουμε τα παιδιά να διαβάσουν ξανά και ξανά την ορθογραφία τους και όταν εκείνα δεν ανταποκρίνονται όπως θα περιμέναμε απογοητευόμαστε και μαζί με εμάς απογοητεύονται κι αυτά.

Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται δεν είναι το ορθογραφικό, αλλά ο τρόπος που τα παιδιά προσπαθούν να μάθουν την ορθογραφία τους - ένας τρόπος που συχνά δεν τους ταιριάζει. Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί μέθοδοι εκμάθησης της ορθογραφίας. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και διαδεδομένους είναι η "Ζωγραφική Ορθογραφία". Στην Ελλάδα η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως μέθοδος "Μαυρομμάτη" από την Ελληνίδα ερευνήτρια που την εισήγαγε στην αντιμετώπιση προβλημάτων δυσορθογραφίας. "Ζωγραφική" ορθογραφία

Πρόκειται για μια ευχάριστη και αποτελεσματική μέθοδος εκμάθησης της ορθογραφίας με βασική ιδέα τη συσχέτιση ενός δύσκολου στην απομνημόνευση γράμματος με μια χρωματιστή εικόνα (σχετική με τη σημασία της λέξης) που σχεδιάζουμε πάνω στο ίδιο το γράμμα. Η όλη διαδικασία επιτρέπει στα παιδιά να κωδικοποιήσουν μέσω της ζωγραφιάς τους το γράμμα που δυσκολεύει κάθε φορά, διευκολύνοντας έτσι το πέρασμά του από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη και τελικά την διατήρηση του στην τελευταία. Εκτός από την μια λέξη που δυσκολεύει, μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου τα παιδιά μπορούν να μάθουν όλες τις λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, εμπλουτίζοντας πέρα από τις ορθογραφικές τους ικανότητες και το λεξιλόγιο τους.


Προτιμούμε λοιπόν στην κάθε λέξη που ζωγραφίζουμε να γράφουμε από κάτω και όλες τις λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Μια καλή ιδέα είναι να έχουμε καρτέλες-φύλλα με τις λέξεις και τις οικογένειες τους και το παιδί να κάνει συχνά επανάληψη στις καρτέλες που έχει δημιουργήσει το ίδιο και που με την πάροδο του χρόνου ολοένα και θα αυξάνονται.

  • Στην αρχή, μπορούμε να δώσουμε εμείς στα παιδιά ορισμένες έτοιμες εικόνες-ζωγραφιές.

  • Στην πορεία προτρέπουμε τα ίδια τα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους ζωγραφιές στις λέξεις που τα δυσκολεύουν, βασισμένα πάντα στην αστείρευτη φαντασία που διαθέτουν. Θα διαπιστώσουμε ότι μπορούν να δημιουργήσουν πολύ εύστοχες εικόνες.

Στην παρακάτω εικόνα υπάρχουν μερικά παραδείγματα λέξεων που έχουν ζωγραφίσει παιδιά.

Προσοχή: Η «Ζωγραφική Ορθογραφία» ως μέθοδος ενδείκνυται στην εκμάθηση της θεματικής κι όχι της καταληκτικής ορθογραφίας (δηλαδή στην λέξη παιδί η αντίστοιχη ζωγραφιά μπορεί να μας βοηθήσει να θυμόμαστε ότι γράφεται με «αι» και όχι ότι η κατάληξη είναι σε –ι ως ουδέτερο). Σύμφωνα με αυτό επιλέγουμε να ζωγραφίζουμε το θέμα των λέξεων και όχι τις καταλήξεις.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page