top of page

Γη Θεραπαινίς: Ένα πρότυπο θεραπευτικό αγρόκτημα για ενήλικες με αυτισμό στην Ελλάδα

Έγινε ενημέρωση: 22 Αυγ 2021



Μια από τις πιο έντονες ανησυχίες των γονέων παιδιών με αυτισμό είναι η μελλοντική κοινωνική κι επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών τους – η επιβίωση τους σε έναν κόσμο που δεν προσφέρει ευκαιρίες σε άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές.


Έχοντας ως αφετηρία τους αυτό, το 2017 γονείς και φίλοι ατόμων με αυτισμό ίδρυσαν ένα σωματείο μη κερδοσκοπικό και φιλανθρωπικό για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές∙ το όνομα αυτού «Γη Θεραπαινίς», προερχόμενο από τη αρχαία ελληνική γλώσσα. Η επιλογή του ονόματος σίγουρα δεν είναι τυχαία. Γη Θεραπαινίς στη ουσία είναι η γη που υπηρετεί και που φροντίζει. Πίσω από την συγκεκριμένη ονομασία κρύβονται δύο έννοιες. Η «Γη Θεραπαινίς» υπηρετεί έναν βασικό σκοπό - τη δημιουργία ενός θεραπευτικού αγροκτήματος, όπου ενήλικα άτομα με αυτισμό θα μπορούν να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να διαμένουν-αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχει και την έννοια της θεραπείας.


Οι ιδρυτές του σωματείου αναγνωρίζοντας τα τεράστια οφέλη που μπορεί να προσφέρει η φύση σε περιπτώσεις αυτισμού υιοθέτησαν μια δοκιμασμένη ιδέα που έχει αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, εκεί όπου τα ράντσα για τον αυτισμό και το care farming, αποτελούν αυτονόητη καθημερινότητα σε αντίθεση με την τεράστια έλλειψη σχετικών δομών εκπαίδευσης κι απασχόλησης στη χώρα μας.


Ο λόγος γίνεται για τη φάρμα Pennyhooks (2001) στο Shrivenham, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δραστηριότητες εντός φάρμας, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων φροντίδας ζώων και χειροτεχνίας. Το αγρόκτημα προσφέρει στους μαθητές με αυτισμό το Διαπιστευμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υπαίθριου Δικτύου Open College Network και συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση μεταξύ σχολείου κι εργασίας.


Η Γη Θεραπαινίς αντίστοιχα προβάλλει έναν νέο εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης για τα άτομα με αυτισμό κοντά στη φύση και μακριά από το ψυχιατρικό μοντέλο και την ιδρυματική φροντίδα, με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα δικαιώματα τους. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Στόχος του σωματείου είναι η δημιουργία μιας φάρμας όπου ενήλικα άτομα με αυτισμό θα δουλεύουν μαζί με τις οικογένειες τους, τους φίλους τους και τους εκπαιδευτές τους, θα παράγουν, θα γνωρίζουν την γη, θα μαθαίνουν τη φύση και θα ζουν κοντά της. Το όραμα του σωματείου είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο αγρόκτημα για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές με επίκεντρο την οικολογία, τα βιολογικά προϊόντα και την αγάπη για τα ζώα.


Μέσα από το κηπουρικό πρόγραμμα θα μπορέσει να επιτευχθεί εκπαίδευση σε συγκεκριμένες δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή τους ζωή:

  • Αισθητηριακή απευαισθητοποίηση & ολοκλήρωση

  • Κινητικός σχεδιασμός – οπτικοκινητικός συντονισμός

  • Επικοινωνία και κοινωνική αλληλεπίδραση – συνεργασία, ομαδικότητα

  • Συναισθηματική αμοιβαιότητα


Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το πρότυπο θεραπευτικό αγρόκτημα, τα μέλη του Σωματείου έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν το πιλοτικό κηπουρικό τους πρόγραμμα σε έναν κήπο έκτασης 750 τ.μ. στην Παιανία, ο οποίος παραχωρήθηκε από μέλος του Σωματείου, σ’ αυτήν τη μεταβατική φάση μέχρι τη δημιουργία του θεραπευτικού αγροκτήματος.


Το όλο εγχείρημα αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που συνδράμει σημαντικά στην ένταξη των ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές στην κοινωνία ως ενεργά και δημιουργικά μέλη της και που αξίζει την υποστήριξη όλων μας

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page